RSS

Kaedah Perubatan-Ulser Mulut..

Rajah 14:- "Bonjela"
Salam semua..apa khabar Blogger2 Kori di luar sana?harap2 anda semua sehat hendakNya..apa yang istimewa dan buat julung kalinya posting Kori adalah mengenai..satu jenis penyakit yang di beri nama sebagai "Ulser Mulut"errrr?ape tu?mungkin anda yang di luar sana masih tidak tahu apakah yang di kongsikan oleh Kori ni kan?hehehe..its okey..it is not to late..pada kebiasaannya "Ulser Mulut" ini terjadi disebabkan lapisan nipis yang di gelar "Membrane" di atas permukaan bibir atau gusi anda terdedah..ia sering terjadi mungkin disebabkan tekanan yang kuat semasa anda memberus gigi di pagi hari(trauma mulut), tergigit bibir secara tidak sengaja, dan mungkin juga disebabkan terminum air yang terlalu panas..terdapat juga maklumat yang mengatakan ianya terjadi disebabkan terdapat jangkitan kuman dan sebagainya..diantara tanda2 anda telah dijangkiti "Ulser Mulut" adalah, anda akan berasa tidak selesa ketika hendak makan mahupun minum kerana terdapat bengkakkan kecil berwarna putih(selalunya) pada permukaan dalam bibir mahupun diatas permukaan gusi anda..pada kebiasaanya penyakit ini tidak membawa kesan yang serius..namun begitu anda tidak seharusnya memandang remeh mengenai masalah ini..di antara cara popular untuk menghilangkan dan merawat "Ulser Mulut" adalah dengan sapuan antiseptik yang sesuai dan dibenarkan oleh Penasihat Perubatan anda..anda boleh dapatkan sejenis ubat sapu mulut yang dikenali sebagai "BONJELA" yang dirumus khas untuk membantu membaik pulih penyakit itu..pada kebiasaannya "Ulser Mulut" dapat diatasi dalam beberapa hari sahaja..namun jika ianya berlarutan,sila dapatkan nasihat Dokter yang bertauliah ya..ini adalah diantara cara untuk membantu anda menangani masalah "Ulser Mulut"..namun,terdapat juga cara Tradisional yang boleh di lakukan..antaranya adalah,sapuan "Asam Keping" pada tempat jangkitan..caranya mungkin berkesan tetapi Kori tidak mahu tekankan disini secara menyeluruh..jika anda ingin dapatkan maklumat yang lebih lanjut,silalah layari search Engine anda-Google,dan cari mengenai perkara yang kita bincangkan ini..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

"-Kesah Kita-" in English?

Rajah 13:- Cinemania
Salam semua..Kori ada juga views blog2 yang lain di  Blogspot.com ni,ada macam2 cara persembahan blog dan kreativiti yang mereka buat untuk menarik minat pengunjung blog berteduh di blog masing2..Kori sebenarnya tertarik dengan satu blog kepunyaan class mate Kori.. http://kxkhor.blogspot.com blog nya berkisarkan pelbagai perkara yang boleh menarik minat para pengunjung dan peminat blog khususnya..tetapi apa yang lebih istimewa buat Kori adalah,blog itu disampaikan dalam bahasa Inggeris!dan kaedah penyampaian nya amat mudah difahami kerana digunakan Bahasa Inggeris yang mudah!dan Kori berhasrat untuk menyampaikan posting2 "-Kesah Kita-" selepas ini dalam bahasa Inggeris pada masa hadapan!!(P/s:- agak2 tak tau..guna ja Google translated!!=p)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bloggers Community..

Rajah 12:- Faceblog
Salam semua..untuk posting kali ini adalah Khas kepada semua Bloggers di luar sana..Kori ingin berkongsi sedikit info kepada anda semua mengenai satu jenis Blog yang baru sahaja Kori ketemu ketika Kori sedang mencari idea untuk posting kali  ini..Blog itu boleh dikatakan sebagai "Center of The Blogs"..ianya seumpama satu "Center" yang mengumpulkan semua Bloggers di seluruh Malaysia dan mungkin juga di seluruh dunia untuk bertemu dan saling bertukar pandangan(dari segi posting blog masing2 laa) dan juga mempromosikan blog anda kepada peminat2 Blog di Malaysia Khasnya..jadi jika anda adalah Bloggers dan tertarik dengan apa yang Kori sampaikan ini, anda boleh lah layari link yang tertera di blog "-Kesah Kita-" ini..dan jika anda semua perasan di sebelah bawah kiri Blog ini terdapat satu bahagian yang berwarna "Pink"..hehehehe..cuba anda perhatikan..nampak kan??..itulah dia "FaceBlog" yang Kori dok ceritakan pada anda semua..sila klik pada "ikon" itu dan ikuti arahan yang seterusnya pada muka web mereka..sekian..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Facebook Ohhh Facebook..

Rajah 11:- Facebook
Salam semua..untuk post kali ini Kori nak tahu berapa ramai yang ada Account Facebook masing-masing?Hampir semua ada tu..Kori berani kerat jari la kalau ada yang mengaku tak ada Fb..Hahaha!!hilang laa jari Kori ni..kalu ada yang mengaku tak ada FB!jangan laa ye..itu je la satu..tiada dua..dan tak ada jual kat kedai WoOoo..ok..balik semula pada apa  yang Kori tanya tadi..pasal account Fb..dikala korang tengah "syiok2" surf Facebook korang tu,korang pernah atau tidak "ter" klik pada mana2 applikasi yang mengatakan macam ni.."OOhhh..you should click this apps to show you are 'alive' in Fb if not..bla.bla.bla."..pernah?ok jangan panik,chillex bro!Untuk pengetahuan korang sesetengah daripada applikasi ini(bukan semua) direka khas untuk menceroboh segala data-data peribadi korang yang tersimpan kat dalam account Fb korang tu..caranya mudah sahaja,since korang dah pun MENGKLIK pada applikasi itu dan MEMBENARKANNYA MENGAKSES data-data korang,mereka dengan SECARA RASMINYA telah pun tahu segala bagai mengenai diri korang..dan pada masa yang sama mereka bebas memanipulasi maklumat diri korang itu..Pada mana2 yang sudah pun  mengklik applikasi ni,hanya ada beberapa cara sahaja untuk menyelamatkan status diri masing2..yang pertama, korang hendaklah TIDAK MUDAH TERPENGARUH dengan mana2 applikasi yang tidak dipercayai akan kesahihannya..yang kedua,jika dah pun terkena AUTA aplikasi ni,korang mestilah SELALU  TUKAR  PASSWORD dengan kerap supaya aplikasi ini kena AUTA daripada korang balik..hehehe..walaupun begitu, tidak memadai hanya selalu menukar passwords account FB sahaja..dan cara yang terakhir untuk "Vanish" kan terus applikasi itu dari terus mengganggu hidup korang,adalah dengan meng DEACTIVATE kan applikasi itu..sila ikut arahan ini dengan cermat.."Click Account button > Privacy setting > Apps and Websites > Edit your setting for using apps game and websites
(at the bottom left side) > Apps you use > Edit setting > Edit setting again > then click remove apps..hanya dengan cara ini sahaja applikasi itu akan terus disingkirkan daripada hidup anda..=p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Realiti Sesuatu Kehidupan..

Rajah 10:- Germany 2006
Kadang2 setiap apa yang kita hajatkan tidak semestinya akan termakbul dengan serta merta..perlukan kecekalan yang konsisten dan daya usaha yang mantap..begitu juga pada mana2 Student,tak kira level mana sekalipun,pasti akan ada rasa sedikit perasaan kecewa dengan diri sendiri jika usahanya yang selama ini dikerah bagai tak ingat,akhirnya berpulangkan sebuah kegagalan..Namun begitu,itulah namanya sebuah kehidupan..sebuah kehidupan yang ada kalanya kita berada diatas dan ada kalanya kita berada dibawah..Sebagai student yang biasa2..Kori juga tidak terlepas dengan rasa kecewa terhadap diri sendiri..sebagai contoh,dalam "study" kita..setelah pelbagai usaha yang dikerah pada setiap subjek dipulun habis-habisan-namun apabila tiba di atas sekeping kertas putih,satu habuk pun tak boleh dijawab dan di "Persembahkan" dengan baik bagi setiap apa yang telah dipulun itu..maka,dengan serta merta perasaan marah dan kecewa bercampur baur dan akhirnya awan gelap mula menutupi segenap minda dan pemikiran kita lalu menghalang cahaya mentari daripada bersinar kembali..Kori tidaklah menyatakan bahawa Kita "mesti" merasa kecewa,putus asa dan sebagainya yang negatif,tetapi apa yang Kori nak sampaikan adalah satu coretan perasaan kecewa yang tiada tandingnya buat mana2 Student yang berada dalam situasi yang Kori nyatakan diatas..walaubagaimanapun kengkawan semua..setiap apa yang berlaku itu mungkin ada sinar cahaya yang terang disebaliknya..dont be sad..keep it up guys!!dont give up!!Good luck!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kesah Kita Berwajah Baru..

Rajah 9:- Seluar Jeans
Salam semua..apa khabar?harap2 korang sehat2 hendakNya ya..Kori ada buat sedikit perubahan terhadap corak atau "Style" perfomances blog kesayangan korang ni..hehehehe..ada edit2 background siket edit Footer,Header..dan sebagainya..Alhamdulillah..setakat ini,sejak pelancaran Blog ni pada awal Februari ari tu Kori adalah terima 2,3 kunjungan daripada orang awam dan juga Follower2 Kori..Alhamdulillah..Terima Kasih kerana menyokong Blog ini..Alhamdulillah sekali lagi Kori panjatkan syukur kepada Allah..Bagi korang yang nak "Contents" korang di postkan di Blog ni jangan ler segan silu..sharekan pada Kori..just anta email pada Kori,then Insyaallah Kori akan postkan "Contents" korang tu secepatnya..apa2 kandungan pun Kori terima..
dan pastinya akan melalui sistem saringan dari Kori sendiri..hehehehe..sejak pelancaran Blog "-Kesah Kita-" pada awal bulan ini,Kori ada juga menerima Kritikan dan Sokongan dari kawan2 teman2 dan juga pengunjung blog..walau apapun Kori menggangggap iannya sebagai satu cabaran buat Kori untuk terus berusaha memeriahkan blog ini..semoga sokongan dari pengunjung dan Followers, Blog ini akan Hidup dengan nadi2 Blogger!!yeahh!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sekilas Pengarang

Rajah 8:- Ijazah
Salam semua..maaf daa lama Kori x updated something untuk tatapan pembaca Blog Kori yang setia ni..wakakaka!!Sekarang da masuk bulan2 Test kat  mana2 Universiti pun..tak terkecuali juga Universiti Kori kat Skudai ni..Universiti Teknologi Malaysia(UTM)...di kesempatan ini  Kori nak ucapkan Selamat Maju Jaya kepada semua frends Kori,tak kisah la kat mana korang berada sekarang..dan tak lupa juga kepada folowers Kori..wish luck to all of you..semoga kejayaan itu milik kita semua..masing2 dah pun berusaha keras..inilah masanya untuk bertawakal kepada Maha Pencipta kita..Semoga dengan berkat usaha kita selamani akan berbuahkan hasil yang setimpal dengan usaha we all ok..hehehehe..this Friday dah start Test kat Universiti Kori..Wish Luck untuk Kori ye..tq..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Submit your mug-shot and let us hunt YOU down! If convicted, you will be punished for a year of partying or get an iPhone 4 so the "police" could check on you! #axepolice

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Busy Time..

Sory you guys..Kori tak dapat nak updated ape2 buat sementara waktu..Insyaallah..akan datang ada update2 yang lain ok..teruskan sokongan anda..hehehehe..tq..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sejarah-Butang Seluar Jeans

Rajah 7:- Butang Seluar Jeans
Haaa..untuk post kali ini Kori ada benda yang menarik sikit untuk di kongsikan bersama  kaki2 Blog di seluruh pelusok Malaysia ni..Hurmm..mcm mana nak mula ni ehh???hehehe..Errrr...korang ade seluar jeans tak kat umah??bleh pinjam??hehehe..For sure x bagi tu..Kori tau dahh..tedekut..x mau kawan(tarik muka)!!!hehehe..gurau gurauan ye..Ok la back to our bisnes..ape yg Kori  nak Kongsi ngan korang for this time punye post ialah mengenai transformasi "Button" suar jeans yang korang dok pakai tiap2 hari tu..Almaklum la kan..suar jeans kat umah korang tu mahal2 harganya..mesti jarang2 di cuci kan??haaa..ase cam ade 
bau-bauan la...hehehe..ok..untuk permulaan, Kori pilih suar jeans yang berjenama "Levi's"..sapa yang tak tau Jenama ni tolong angkat tangan??!!!!haaa..bagus..hehehe..untuk "Vintage Levi's Jeans" eranya bermula pada tahun 1870~1873 an..rupanya lebih kurang macam butang baju sekolah korang masa muda2 dulu tu..hehehe..dan ianya dijahit menggunakan tangan je..yelah..teknologi pun setara mana je masa tu kn..ianya biasa digunakan untuk pekerjaan orang2 ketika itu(orang puteh la x kn orang Melayu kot..hihihi)..korang mesti dpt bayang la keja ape yang they all buat masa dulu2 kan..susah Oooo..hehehe..transformasi ini terus maju berkembang pada tahun 1873~1890 an,dan rupanya dah pun berubah..tak lagi mcm baju sekolah korang tu..hehehehe..rupanya mcm butang suar jeans yang sekarang dan boleh dianggap moden..jenis butang ni adalah yang paling basic sekali dalam sejarah keujudan suar jeans..hehehehehe..da mcm cikgu sejarah la plak kan???hehehe..Okey..untuk pengetahuan korang yang malas nak baca sejarah tu,transformasi benda alah ni berterusan sehingga sekarang..dan gambar butang suar jeans yang korang tengok ni adalah pada era 1902~1928 an..so kalu korang nak tau lebih lanjut lagi korang boleh la carik kat search engine korang tu,-Google pasai apa yang Kori dok cerita kat hampa tu ok!!hehehe..www.levisguide.com...-Kori H.S

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sosial-Siapa lebih Boros?

Rajah 6:-  Recycled Bag
haii(mengeluh panjang)..seperti kebiasaannya kalu da tengah2 bulan ni..para student kt Malaysia Amnya, mula la dok korek mengorek duet tabung mereka yang terperuk dan terceruk kt bawah katil tu kan??kan??kan??kan??Haa..x ngaku...malu la tu..hehehe..biasa la Student Life..time ada duet enjoy time x dak duet enjoy jugak..sapa cakap dowhh???hehehe..Ok la kita biarkan dulu masalah tu untuk posting yang akan datang ye..Haaa..yang Kori nak Ketengahkan skg ni adalah...sapa yang kuat berbelanja ni(lam bahasa omputeh-Shopping!!) ???student Perempuan atau student Lelaki??Hurmm...berfikir sejenak ye...rasa-rasanya...Student Perempuan la,sbb sibuk dok beli "Shawl" baru la, tudung Yuna baru la, Bag galas la(hehehe..ada lagi ye yg guna beg camgitu) dan sekutu dengan nya la..Tapikan..x kurang juga havoc-nya Student Lelaki ni..you all Student Perempuan mane nak tau..cibukk je nak tau(hehehe)..betul x bro2 kt luar tu??Kita,kita punya hal la..yang penting Speaker Keta kasi pecah bro bia jiran yang 10 buah umah lagi lari tak mau dok dekat ngan rumah kita!!!owhhyeahhh!!..hahaha!!Bedasarkan sebuah rancangan TV yang Kori tonton la, konklusinya kedua2 jenis jantina ini masing2 berbelanja lebih untuk kepentingan dan keperluan masing2..yela da macam2 nak beli..rambang tangan..hehehe..rambang mata..so,nak salahkan sapa pun x tau la kan..Kori rasa la..kena salahkan "Duet" kot..sebabkan...pasai apa dia sibok-sibok jadi "Duet"!!!jadi la plastik beg ke apa ke..hahaha!!Bengong punya konklusi!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bunkface!!

Rajah 5:- Indie Group
Tengah dok bosan-bosan santap game kt Fesbuk tadi tiba-tiba tangan ni gatai plak nak search song2 or lagu2 yang latest kt industri muzik kita ni..hehehe..nak dijadikan Halwa telinga la kot..hehehe...Bunkface??Seantero pelusuk negara dah pun kenal dengan group indie dari tanah air kita ni..kalu dok sebut je nama Vokalis dia mmg tersedak la akak-akak abang-abang adik-adik comel yang tengah minom air milo kt kedai mamak tu..hehehe..yelah..group band yang kita minatkan..tidak terkecuali juga Kori..Kori mmg minat juga la dengan lagu-lagu yang dicanangkan oleh mereka ni..walaupun genre dia agak lari sikit dari genre Kori tapi not bad la..mungkin sesuai sikit-sikit dengan darah muda Kori tu..hehehe..Actually Kori post kan about this indie group sebab Kori nak tau, nak tengok berapa ramai Student-student kat Malaysia ni yang berminat dengan "Bunkface"..tidak terkecuali juga student kat luar dari Malaysia ok..rase nak buat kajian la plak..hehehe..jangan lupa ye..cuma perlu type "Ya" untuk suka dan "Tidak" untuk tidak suke..tq all..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

-Baby Tido-

Rajah 4:- Bayi mengantok
Hurmm...aduhhh..malas nya nak balik..tiket tak beli lagi ni..padahal esok nak balik baru pasan x beli tiket lagi..hehehe..adalah lumrah kehidupan seorang Student kt mana-mana sekalipun kalo da cuti panjang..memang tak ingat nak balik Universiti masing2(Kori pn sama..hehehe)..siap ada yang merajuk tak nak balik.."tak nak balik tak nak balik"-sambil hentak kaki kat lantai..hehehe..yela..kat rumah macam2 ada..nak makan nasi Goreng Kampung Ibu masakkan nasi Goreng Bandar(advanced sikit-anak balik umah la katakan)...memang la Best kn???hehehe..nak g jejalan Pavi. Ibu tolong dokong kan..semuanya Ibu la..serba serbi..Ahhh..bila balik Universiti masing2..siap la..semua kena buat sendiri..maksud Kori kalu nak makan tu kena la beli semdiri..celah mana plak korang nak masakkn??hehehehe..ape2 pun Kori nak ucap Selamat Balik ke Universiti masing-masing semoga semuanya selamat jangan men mercun tau..(macam hari raya la plak..hehehe)..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Esskrem Best!!

Rajah 3:- Jenis Aiskrim
dalam dok leka "mengesearch" picture kt tenet hari ni Kori ada terjumpa picture ni..perghhh..bukan men terliuq air liuq di buat nye..hehehe..kalu dapat tu..sumpah tak carik lain!!!!hahaha!!sebenarnya gamba ni Kori amek dari satu Blog Jepun..ye la..orang Jepun kan ramai yang kiut miut mcm Esskrem ni..kalu tak x kan korang dok tergila-gila kan citer Jepun kn??!!(terutamanya perempuan)..hehehe..ape pun Esskrem ni mmg best..Kori nak cuba la..hahaha!!pada tuan punya Blog tu..kori minta Permisi ye..permisi pak!!hehehe..itu pun kalu dia paham..wakakaka!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Video-Hubungan Etnik(tugasan satu)

video
Okey..yang ni pasal work group Kori and the geng baru-baru ni..kami ada task yang sangat menarik untuk dilaksanakan..iaitu...jeng-jeng-jeng..hahahaha!!BERLAKON!!!!hehehe..actually,this is related to satu Kos yang wajib Kori attend this 2nd Semester kat UTM skudai ni...Subjek Hubungan Etnik!!hehehe..ape pun nice job you guys..Komen ye..hehehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

New Posting!!

Salam semua..Alhamdulillah berjaya juga akhirnya Kori mendaftar kat  Blogspot ni..lama jugak la Kori cuba mendaftar..tapi tak boleh ngak tahu la ape masalahnya...dan akhirnya...Yeahhh!!!I'm done!!hehehe..to you guys kat luar sana yang biasa blog memblog ni..hehehe..jgn lupa follow Kori ok..I'm new here...rase mcm hari orientasi kat sekolah lak masa dulu-dulu...mengong je rasa..hehehe..ok la ye..ada masa Kori update lagi ye..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS